aurora lux spa apartman beograd supervencanje.com stan na dan

Pocetna

Običaji

O SVADBENIM OBIČAJIMA

Dan predvidjen za venčanje, odnosno svadbu, čak i danas u 21.veku, prepun je paganskih običaja. Mnogo je simbolike, mnogo zaštite od navodne potencijalne crne magije…

Primeri loših/paganskih običaja

-Mlada ne sme da se okreće, dok u porti Pravoslavne crkve čeka svog budućeg muža, jer ako se okrene taj brak će biti neuspešan.
-Mlada treba da nosi nekoliko čena belog luka tokom cele svadbe sa sobom za dug i uspešan brak.
-Oboje supružnika treba da tokom sopstvene svadbe nose crven konac oko pojasa ispod odeće, kao znak plodnosti, odn. kao zaštitu od crne magije i uroka.
-Kada mlada ulazi u svoju buduću kuću (obično je to kuća njenog budućeg muža) treba da baci preko svojih ledja sito sa malo žita na krov kuće. Ako se žito sasvim prospe, to simboliše bogate prinose, ako sito ostane na krovu smatra se da će brak biti uspešan, a ako padne na tlo postoji šansa da brak bude razveden.
Ovakvih i sličnih primera je zaista mnogo.

 Primeri dobrih/hrišćanskih običaja

Od mesta, do mesta u Srbiji, običaji se razlikuju kao i njihovo značenje. Gotovo da ne postoje dve, običajno gledano, iste svadbe čak ni u susednim selima. Iz tog mnoštva običaja trebamo izvršiti selekciju i dobre običaje sačuvati (to su oni koji imaju uporište u biblijskom tekstu), a loše (paganske, tj. običaje koji imaju dozu vradžbine, ili odbrane od vradžbina) odbaciti.
Trebamo podržavati:
-čin prosidbe,
-čin veridbe,
-prvi svadbeni ples,
-pravilo da stari svat treba biti najstariji mladoženjin ujak i sl.


Tradicija u interpretaciji Srpske Pravoslavne Crkve

Srpska Pravoslavna Crkva uopšte ne krije da u njenoj interpretaciji hrišćanstva ima dosta tradicionalnog. Ali teško ćete od bilo kog pravoslavnog sveštenika, ili drugog velikodostojnika, izmamiti priznanje da je to tzv. tradicionalno, u stvari pagansko.
Za neupućene, paganizam ima negativne konotacije i predstavlja izraz verske netolerancije, te se u svakodnevnom govoru izraz pogani”( nastao od “paganski”) počeo koristiti kao sinonim za "pokvarenost" i "nečistoću".
I Pravoslavna i Katolička crkva su se opredelile, tokom svog bez malo hiljadugodišnjeg postojanja, da paganske običaje blago izmene i prilagode sopstvenim potrebama i na taj način ih unesu u hrišćanstvo. Cilj je svakako bio, privući što veći broj vernika.


Srpstvo i običaji

Naravno, tu se odmah nameće pitanje: Koliko sam ja Srbin, ili Srpkinja, ako na sopstvenoj svadbi ne poštujem tradiciju i običaje?", ili: "Šta će moji rodjaci i prijatelji misliti o meni, ako ne ispoštujem ovaj ili onaj običaj?"
Mogi najpre imaju stav da su loši običaji nešto što se dešava drugima, zatim počnu prihvatati one običaje koji idu njima u korist (npr. pominjani crven konac ili beli luk) i na kraju počnu, pogotovo na sopstvenoj svadbi, poštovati sve običaje i predloge koje nam uputi porodica, rodjaci ili prijatelji. Od početnog stava "...ma šta će to meni...", dolazimo brzo i lako do potpunog prihvatanja.
Ako su Vaši pretci delom bili pagani, to ne znači da morate i Vi. Paganizam kod Srba opstaje upravo zbog toga što pojedinac najčešće nema hrabrosti da se suoči sa lošim običajima koji imaju nehrišćansku simboliku.
Smisao hrišćanstva je da se ugledamo na put, istinu i život Isusa Hrista. Dakle, dobrim delima u toku života, naročito kada nam je najteže, da zaslužimo život večni, uz obavezno prethodno iskreno pokajanje, jer bezgrešan je samo Bog Otac, njegov Sin i Sveti Duh.


Srbi i hrišćanstvo

Gotovo svi srpski nacionalni istoričari se slažu u oceni da su Srbi primili hrišćanstvo. O periodu kada se to dogodilo ima puno diskusija, ali se takođe svi istoričari slažu da je pre hrišćanstva kod Srba prethodio paganizam.
Ako želimo biti pravi hrišćani, trebamo eliminisati paganizam.

vencanice sladjana og lazarevac iznajmljivanje

Restoran i sala za venčanje Kengur - Beograd

NAJNOVIJE VESTI SAZNAJTE NA BLOGU SUPER VENCANJE

Balska dvorana Premier Prezident - Sremski Karlovci

RESTORAN MILOSEV KONAK

grand hertz restoran beograd

Fotografisanje i snimanje venčanja Beograd - Foto studio M

Best Western Prezident hotelslatko srce torte za svadbu vencanje proizvodnja
Mincom - izrada foto buka - knjige

Gradjansko venčanje

Gradjansko venčanje je ceremonija prilikom koje dvoje ljudi stupa u brak. Možete se venčati na raznim lokacijama uz prisustvo matičara, u opštni ili u crkvi. U zadnje vreme mladenci praktikuju da se venčavaju u restoranu.
Dalje...


Veridba

Ovaj lep običaj svakako treba zadržati, iako nije obavezan, ni po zakonskim, ni po običajnim normama. Preporučili bi smo Vam da ovaj običaj spojite sa upoznavanjem Vaših porodica, kao i najbližih prijatelja i rodjaka. Dakle, veridba bi svakako trebalo da bude...

Dalje...

Predbračni ugovor ?

Bitna prednost predbračnog ugovora je to što eventualni razvod brzo i jednostavno protekne i što će imovina koju unesete u brak ostati sigurno Vaša i posle braka.
Predbračni ugovor štiti bogatijeg supružnika. To je obično budući supružnik koji je vlasnik...
Dalje...

Običaji

Dan predvidjen za venčanje, odnosno svadbu, čak i danas u 21.veku, prepun je paganskih običaja. Mnogo je simbolike, mnogo zaštite od navodne potencijalne crne magije…Primeri loših paganskih običaja : mlada ne sme da se okreće...
Dalje...

Crkveno venčanje

Venčanje (sveta tajna braka) je molitveni čin. Ne može se zakazivati niti vršiti u toku posta, a mladenci i kumovi moraju biti kršteni.
Venčanje se obavlja u crkvi one parohije gde živi mladoženja, a prethodno se mora izvršiti zakazivanje...
Dalje...

Savršena venčanica

Dan kada izgovarate sudbonosno „DA“, treba da bude jedan od najlepših dana u Vašem životu. Zadovoljstvo, blistav osmeh i sreća kojom će te zračiti, dolazi iz Vas samih, emotivno ispunjenih. Pravi izbor venčanice  apsolutno će upotpuniti ovu sliku iz mašte... Dalje...

MUSKA ODELA LAZAREVAC MICHEL FONTANA ZA VENCANJE SVADBEIznajmljivanje projektora Beograd

Iznajmljivanje ozvučenja i rasvete

Vezano za mladence

Vazni telefoni i adrese

Marketing

Super Venčanje kontakt